Kako biti Audrey Hepburn u svijetu Kim Kardashian iliti što muči žene dok se svađaju


Pišem vam, vjerujte mi, najiskrenije do sada. Priznat ću vam kako je krenula priča i tko stoji iza nje, iako, ako ste me barem malo upoznali do sada, sigurno već zamišljate moj profil. Ne mogu ne vratiti se u one vode “bila jednom davno…” i vratiti vas na početak priče, puno prije najljepše navike, najboljeg izbora i zajedničkih kompromisa.
Dakle, bila jednom davno, kako je možda netočno vjerovala, pretjerano ambiciozna djevojka. Vjerovala je kako ljubav nije za nju, a odnose s muškarcima je gradila izrazito površno. Može se reći, birala ih je poput cipela. Sve znamo da najsjajnije prečesto nisu i najudobnije. Stop! Za sada je to sve što trebate znati. Ipak, zadržat ću se malo na ovim površnim odnosima, a zašto, saznat ćete kroz sljedeće redove.
Je li ona prava?
Naravno, tada su se oni činili pravim i dobrim izborima. No, ne pogriješimo li sve kad-tad u vlastitoj procjeni? Mada sam uvijek duboko u sebi znala da sam, od svega što na svijetu mogu biti – stvorena da nekome budem par, živjela sam suprotno i bježala od toga, valjda kao da me nešto od gore upozoravalo da nije u pitanju ono pravo. Tada sam, ponovno pogrešno, ponekad mislila da zaista znam ljubiti i nitko me nije mogao uvjeriti u suprotno. Za tužne krajeve obično sam krivila drugu stranu, nikad se iskreno ne zapitavši nije li možda problem ipak u meni? Jesam li emocionalni invalid? Mogu li, u doba kada svijet vrvi svakakvim kopijama  Kim Kardashian postati Audrey Hepburn? Uzela sam Kim kao primjer osobe koja nam je raširenih ruku otvorila intimu koja prestaje to biti. Pozivam se na Audrey, ikonu elegancije, profinjenosti i onog tipičnog primjera kada muškarci, ugledavši je kažu: “E, ova je prava!”


Na prekretnici između “materijal za jedno vrijeme” i “materijal za ženidbu” naći ćete se u trenutku kada prošetate ulicom sjećanja i osjetite gorak ukus u ustima dok vam se ispred očiju pojave mutne i ružne slike. Ne usudite se ni otvarati ladicu uspomena sve dok onog trenutka kada se nađete ispred nove i prazne ladice, ne odlučite rekonstruirati vlastitu prošlost. Imate dva izbora: baciti je bez osvrtanja tamo gdje pripada ili se hrabro suočiti s njom? 
Ne, ne mislimo na Holly Golightly....
Logično i jednostavno bit će da izaberete prvo, što ćete moći samo ukoliko trenutno nemate nekoga tko se ispostavio bolji od svega što ste do sada pogrešno mislili da imate. Primorani ste izabrati drugo kada se nađete u novoj i nepoznatoj situaciji s kojom se morate najbolje što možete suočiti po prvi put. Za mene je nova i nepoznata situacija bila ona kada se naši karakteri u jednom običnom trenutku suprotstave.
Svađe. Razmirice. Prepirke. Tada dolazi trenutak kada trebate izabrati hoćete li biti Kim ili Audrey. Sjećate li se one epske scene iz “Bilježnice” kada Noah govori Allie kako je želi imati svakog dana, iako zna da neće biti nimalo lako, da će biti trenutaka kada će oboje pokazati najmračnije strane? Sjećate li se uvodnog govora u kojem nam objašnjavaju kako unatoč silnim razlikama među njima, tvrdoglavim karakterima i konstantnim svađama imaju nešto zajedničko – ludi su jedno za drugim?
Taj film je prvi puta gledala djevojka sa početka ove priče. Pitala sam se kako to ako si lud za partnerom uopće nađeš razlog za nekakvu svađu? Da, da, slobodno kimnite glavom u znak odobravanja kako stara ja zaista nije imala pojma o vezama. To su bili odnosi koji su završavali sa “više te ne želim, a zašto, nije ni bitno”. I svatko na svoju stranu. Bez ljubavi, bez previše bola i patnje. Rekoh vam, površno i krivo. Sada, kada ponovno pogledam taj film, malo drugačije gledam na priču. Nemojte me pogrešno shvatiti niti pomisliti da se obraćam s neke visine, niti sam ja Allie, niti je on Noah, ali subjektivno imam potpuno pravo misliti da doživljavam posebnu, filmsku ljubav, epsku strast i one trenutke kada ste jedno za drugim zaista ludi. Znate kada se u to posebno uvjerim? Onog trenutka kada čujem kako su tonovi povišeni, kada mi se lice ucrveni od plača i kada mi dođe da kao spužvom po školskoj ploči obrišem sve što sam izrekla. Eh, kad bi barem to tako išlo. Srećom, sada konačno shvaćam koliko su muškarci, osim što su puno jednostavniji, često na dobar način prizemniji od žena. Kako sam ja mogla, zapravo, to znati? Pa, nikad nisam to ni doživjela. Konačno, dobila sam i ja priliku shvatiti kako to žene često previše drame bez razloga, pokušavajući više puta iznova i iznova rekonstruirati prečesto smiješne razloge zbog kojih su se s partnerom porječkale. Muškarci to riješe vrlo jednostavno. Kažu što ih smeta, bez da ih pitaš. Mi, pak, kraljice drame, očekujemo ono slavno pitanje “Što ti je sad?” “Ništa.” “Kako ništa, kad ti je nešto?”
S jedne su strane kraljice drame...
Odat ću vam tajnu. Prije godinu dana, kada sam uplovila u vode zajedništva, uplašeno sam pitala prijateljicu za savjet. Doslovno sam je zamolila da mi kaže što će biti ako se posvađamo. Koliko mi se samo smijala tad pokušavajući mi objasniti da je to potpuno normalno i da se nemam što ne snaći u tom trenutku. Valjda sam ja krivo, a nije ni čudno kad ste okruženi svakodnevnim primjerima poput Kim, mislila da ljudi prekidaju zato što se svađaju. Uvjerila me ona, ako je prava stvar u pitanju, neće biti ni najmanje mogućnosti da poslije takvih trenutaka pobjegnem glavom bez obzira kako sam radila prije, kada sam bila djevojka s početka. Poželjela mi je pravu stvar, pravu ljubav i još puno dobrih svađa.
S druge su strane staložene i racionalne...
Ostavite tu bespotrebnu dramu djevojkama poput Kim, djevojkama koje od oblaka vlastite ekscentričnosti i egoizma ne vide da prečesto ni same nisu u pravu, da ponekad zasljepljene svojim postupcima ni ne vidimo koja je zapravo strana povrijeđena. Ako i dalje sve želite biti Audrey, za početak, posvađajte se kao muškarac. Staloženo, smireno i zdravorazumski, bez ikakvog straha da vas partner neće shvatiti. Suze nisu radar. Osjetit ćete pravu stvar kada se nakon takve situacije pogledate duboko u oči i osjetite čvrsti stisak ruke koji kaže da vas dvoje imate nešto posebno, duboko i vrijedno svake svađe.
Ako je prava ljubav u pitanju, naučit ćete dozirati žensku dramu na pravi način. Ipak, malo drame nam svima treba. Osvježit će ljubav, postat ćete sigurnije u svoje emocije, nećete bezrazložno sumnjati, a sigurna sam, takva će osoba zaista biti “materijal za ženidbu”.
Bila jednom davno jedna izgubljena Kim. Zbog njega je pokušala biti poput Audrey. Srećom, na vrijeme je shvatila da će on ipak najviše željeti svoju Andreu. 

S ljubavlju, A.

Oznake: , , , , , , , ,