Filmska nedjelja: Dogodilo se u New Yorku


Kad su u pitanju filmovi, tu sam ja pravo i tipično žensko. Nema mi dražeg filma od romantičnih i laganih komedija, popularnih „limunada“. Kad sam bila mlađa, patila sam na sve tinejđerske filmove tipa „Ona je sve to“ i „Coyote Ugly“, a što sam starija, sve više posežem za filmovima u kojima glume Meryl Streep ili Meg Ryan. Možda je to jedan od znakova moje zrelosti, tko će ga znati. Kako god, odabrala sam za vas nekoliko filmova koje uvijek iznova rado pogledam i koji su na mojoj listi najdražih. 
Ovo će biti prva nedjelja u nizu u kojoj ćemo malo o filmovima. Izdvojila sam tri filma koja će vas natjerati da puknete od ljubavi, ili prema nekom drugom ili prema najromantičnijem filmskom gradu na svijetu - New Yorku! :) Frankie and Johnny (1991)

Al Pacino tumači bivšeg zatvorenika Johnny-a koji nađe posao u prvom obližnjem fast-foodu kao kuhar. Društvo mu pravi konobarica Frankie koju tumači Michelle Pfeiffer. Od prvog dana Johnny, kojega je napustila žena skupa sa djecom, osjeti neobjašnjivu kemiju i privlačnost prema Frankie. Međutim, iako je odlučan da njihova romansa uspije, Frankie je emocionalno oštećena usamljenica koja se ne da uplesti u mrežu Johnnyevih zavodničkih sposobnosti. Čim ugledate Hectora Elizonda u sceni, jasno vam je da je film režirao jedan od kraljeva romantičnih komedija, Gary Marshall, kojemu smo zahvalni na „Zgodnoj ženi“ i „Odbjegloj nevjesti“. Inače, film je prepun simbolike. Naslov filma referira na popularnu istoimenu pjesmu u kojoj žena pronalazi svog muža kako vodi ljubav s drugom, i nakon toga ga ubija.

Ono zašto ja obožavam ovaj film i zašto sam se u njega instant-zaljubila, između ostaloga je i zbog toga što je radnja filma smještena u New Yorku. Postoji neka posebna magija kod filmova koji se događaju tamo. Nadalje, način na koji se scenaristi, odnosno glumci bore sa ljubavlju koju trebaju primiti, sa vlastitom usamljenošću, pa čak i sa strahom od prihvaćanja ljubavi, čini film dijelom „must see“ liste svih nas vječnih romantičnih sanjara.

Na kraju samog filma, kada Frankie konačno prihvati ljubav tako što Johnnyu po prvi puta oda svoje prave godine i kada zasvira Clair de Lune, poželjet ćete da ovaj film nikada nije završio. Dakle, sjedite ispred tv-ekrana, upalite film i beskrajno se zaljubite u priču o paru koji je bio par i prije nego što su se poznavali. 

"Now, there's a man and a woman. He's a cook. She's a waitress. Now, they meet and they don't connect. Only, she noticed him. He could feel it. And he noticed her. And they both knew it was going to happen. They made love, and for maybe one whole night, they forgot the 10 million things that make people think, I don't love this person, I don't like this person, I don't know this- Instead, it was perfect, and they were perfect. And that's all there was to know about. Only now, she's beginning to forget all that, and pretty soon he's going to forget it too." 


Frankie & Johnny

Biti zaljubljen (Falling in Love, 1984)

Meryl Streep je briljantna glumica, i to je činjenica. Može glumiti i zeca što se mene tiče, ja ću opet zavoljeti svaki njezin film. Međutim, kada se Meryl u filmu pridruži jednako dobar Robert De Niro, sigurni ste da gledate u bajku. Njih dvoje glume Franka i Molly, koji slučajno nalete jedno na drugo za vrijeme blagdanskih gužvi u šopingu. Od tada pa nadalje, Frank i Molly susreću se svakog dana u vlaku. Njihova romansa se rađa nekako usput, putem, kada jedno o drugom otkrivaju toliko toga što im odgovara kod ovog drugog. Iako oboje u brakovima, to ih neće spriječiti da ne prestaju misliti na svoju srodnu dušu iz vlaka.

Ponovno imamo divan, magičan New York u kojemu je sve moguće. Ono što obara s nogu u ovom filmu je činjenica koliko su ovakve situacije u životu moguće i realne. Nekada ni ne shvatiš u kakvu si kolotečinu upao dok ne upoznaš nekoga tko se bori sa još većom. A tada se dogodi ono o čemu je Molly jednostavno rekla u filmu: No, I think about him every day. Last thought before I fall asleep and first thought when I wake up. I talk to myself all day about him, even when I'm talking to somebody else, even when I'm talking to you now I'm talking to myself about him. Brian thinks I'm ill, he thinks that it has to do with my father, he thinks the stress and, you know, all that... Thinks I'm having a breakdown, but I'm not, there's nothing wrong with me. Except that I love him. 


Što kada ti potpuni stranac postane srodna duša? 

Romansa u Seattleu (Sleepless in Seattle, 1993)

Iako nisam osobiti fan Toma Hanksa, unatoč njemu, ubrajam ovaj film u svojih top 10 najdražih filmova. Priča o dvije izgubljene duše, Samu koji je ostao bez ljubavi svog života i Annie koja pogrešno misli da je svoju našla, prava je bajka među filmovima, u punom smislu riječi. Nora Ephron je maestralno odradila svoj redateljski posao. I znate koja je još super stvar? Iako je romansa u Seattleu, Annie i Sam na kraju filma nalaze se u New Yorku, na vrhu Empire State Buildinga. I kreće prekrasna pjesma sa stihovima „samo usrećite nekog“. Kažem vam, najveće ljubavne magije događaju se baš u tom gradu. Iako dio radnje referira na scene filma „An Affair To Remember“ (o kojemu ću drugi put), nećemo zamjeriti ovom savršenom uvodu u „Imaš poštu“ zbog kojega i dan danas mislimo da su Tom Hanks i Meg Ryan jednostavno stvoreni jedno za drugo. Da, ovo je definitivno chick-flick, i žene...ne znam što čekate? 


Neobjašnjiva kemija Toma & Meg

Nastavit će se... :)

S ljubavlju, A. 
Oznake: , , , , , , , , , , ,