Gospodin Pravi, mogamija i još poneka pitanja


Dok je vani već lagano padao mrak, nas dvije smo još uvijek sjedile na prohladnoj terasi sa već ohlađenim šalicama čaja i nismo skidale osmijehe sa lica. Nikada je nisam vidjela takvu, toliko iskreno sretnu, toliko djevojački zanesenu i do tabana zaljubljenu. Nisam se ni ja ni po čemu razlikovala od nje. Da je netko slušao naš razgovor, imao bi osjećaj da su se našle dvije vrlo infatilne osobe koje nisu u mogućnosti složiti dvije smislene rečenice nego se tako uporno cerekaju samo-one-znaju čemu.

Kad sam je upitala zašto se i dalje boji priznati da je „to-to“, nije mi ni morala dati odgovor. Prošle smo zajedno sve ljubavne brodolome, kako moje, tako njene. U njenom pogledu našla sam odgovor i odlučila sam je ne razuvjeravati u to što je odlučila, već je pustiti da stvari idu svojim tokom. A tako je nekada najbolje, tvrdim vam iz osobnog iskustva. I tako će i ona doći do svojih odgovora.

Ja ću vam ipak pokušati odgovoriti na pitanje postoji li monogamija i danas i jesmo li samo naivne što u nju i dalje vjerujemo.

Mi, djevojke malih gradova i velikih snova, sve dijelimo jedan zajednički san – naći pobjednika na audiciji za Gospodina Pravog. Tko nije u našoj koži bio, ne zna koliko takva audicija zna iziskivati muka. Prođe kroz njene kazališne daske puno (ne)pravih i puno loših kopija, a onda kada se u gomili Petra Panova sakrije ta jedna kreatura satkana od vaših želja, kako je prepoznati, kako je uhvatiti, kako je sačuvati, ne ispuštati iz ruke i ostati stopostotno siguran u svoj izbor?

Svaki je izbor svojevrstan rizik, a onaj ljubavni možda i najveći među svim izborima. Da bi se uvjerile u točnost otkucaja svoga srca, često morate poslušati i dosadni, ali itekako pravilan glas razuma. Morate proći put spoznavanja samoga sebe, koji će ovdje biti u mnogočemu teži jer nemate izbora nego taj put – proći u dvoje.

Iako vas uvjeravaju u suprotno, veze su lijepe. Jednostavne. Dugotrajne. I moguće. Ako ste uspjele uspješno održavati vezu same sa sobom, čestitam – na pola ste puta! Jeste li postavile same sebi pitanje tko ste, što ste i koga trebate? Jeste li shvatile da ste baš vi ta osoba s kojom netko želi provesti svoj život? Ako jeste, spremne ste za dalje.

Doživjet ćete trenutke kada ćete se osjećati kao da ste na svijetu, na vrhu svijeta, samo vas dvoje....


Prihvatite taj rizik koji donosi nova veza, koji vuče sa sobom sumnje i strah od nepoznatoga. Prihvatite ga kao najbolju mogućnost i priliku koju vam život pruža. Nemojte se ni trenutka pitati kako ćete znati da ste u pravu. Prisjetite se trenutaka koje ste proživjeli uz krive i prave muškarce. Trenuci su ključni.

Postoje oni neki trenuci koje poželite zamrznuti, vakuumirati i spremiti u staklenku zajedno sa zimnicom koju otvarate u hladnim danima. To su oni trenuci u kojima preklinjete sudbinu što nemate pokraj sebe reflektore i kamere da snimite najljepši ljubavni ples uz melodiju koja postaje soundtrack trenutka. Znate, nema te melodije koja svira onako kako odzvanja ples leptirića u vašem trbuhu dok ne možeš ispustiti njegovu ruku iz svog stiska.

Bitan je onaj pogled kada u njegovim očima vidite svoj odraz. Bitan je svaki zagrljaj, svaki pogled, dodir, poljubac, osmijeh, ona snaga kojom možete prepoloviti zemaljsku kuglu. Garantiram vam, ako ste je osjetile jednom, ona nikada neće iščeznuti. Ona će se uvijek iznova rađati poput žari koja će vam signalizirati pozitivan odgovor na vaše pitanje. Ako ona postoji između vas, dobile ste dokaz da kraj sebe imate onog Pravog. Onog s kojim želite dijeliti sve, osobito onaj strah od toga što donosi sutra. Pitat ćete se zasigurno što će se dogoditi ako se vaša bajka prekine u sekundi? Što će onda biti sa tom količinom uskladištene ljubavi namijenjene samo njemu? Ako mene pitate, ona nikada neće nestati. Ona se može samo preseliti na neko drugo, ljepše mjesto. Ali, nemojte se mučiti previše tim pitanjem. Strah će vas zakočiti i nećete moći ići dalje.

Oh, a to „dalje“ može biti toliko lijepo, samo ako mu se hrabro prepustite. Vjerujte mi, doživjet ćete beskonačno mnogo „trenutaka“ za zamrznuti. Poželjet ćete ih podijeliti sa cijelim svijetom i pjevati o svojoj sreći na sav glas.

Poželjet ćete zajedno kreirati svoju kartu svijeta, svoje sutra...

Potrebno je samo da vjerujete da tamo negdje, iza kazališnih dasaka vašeg života postoji osoba za vas. Postoji onaj Pravi koji nosi odgovore na sva vaša pitanja, onaj koji se podjednako boji toga što donosi sutra, ali spreman je taj strah dijeliti s vama. Spreman je graditi sutra u dvoje. Spreman je biti kraj vas u trenucima kada mislite da baš nikome niste potrebni. Spreman je da vam bude potreban. Spreman je za vas dati svoj život. Ili, kako kaže moj Gospodin Pravi: „Za tebe ne bih dao život. Radije bih uništio sav ostali život na svijetu samo da s tobom ostanem još dva života.“


U njega ćete se zaljubljivati uvijek iznova. Ako doživite one trenutke kada se pitate je li moguće da sam se ponovno zaljubila u istu osobu, postavili ste si pravo pitanje. Jer baš to pitanje postat će odgovor na ono prvo. Da, moguće je. Da, monogamija postoji. I, da...niste nimalo naivne što joj se i dalje nadate!  

S ljubavlju,
A.

Oznake: , , , , , ,