50 Shades of Grey: (Ne)obična ljubavna priča koje se (ne) sramimo

Moja priča o slavnoj, trenutno najprodavanijoj knjizi na svijetu, ide otprilike ovako. Ljetos, na mom Facebook profilu počeli su iskakati kojekakvi linkovi o tamo nekom gospodinu Greyu. Iako sam inače i previše upućena u sva moderna i nova čuda kojima nas obasipaju mediji, moram priznati da mi je ovo ipak prvoj promaklo. Nisam imala pojma što to "Marie Claire" prenosi u tekstu "Victoria Beckham se ne odvaja od svojih '50 nijansi sive'". Ne bilo mi teško, upitala sam široki auditorij na Twitteru o čemu se tu radi. Tada mi je jedna prijateljica odgovorila: "To ti je erotski roman koji je trenutno najprodavanija knjiga na svijetu. Prodavanija od Harry Pottera." Ponovno mi ništa nije bilo jasno jer sam se silno trudila naći poveznicu između erotskog romana i Harry Pottera. Srećom, na vrijeme sam se obratila Google-u i stvari su mi se iskristalizirale.

Kako mi treba doslovno par sekundi da se navučem na nešto što vrišti "ovo moraš imati", tako sam odbrojavala dane da prijevod dođe i u Hrvatsku, odbijajući čitati originalno izdanje jer tako neću biti dio tisuća koje će dignuti hrvatski tiraž knjizi. Iako najavljena tek za sredinu rujna, knjiga se u knjižarama pojavila početkom mjeseca. Međutim, ne da je nismo smjeli kupiti, već je nismo smjeli ni dotaknuti u izlogu. Nakladnička kuća svjetski je odradila reklamu knjizi. Nakon što sam se morala upisati kao kupac i unaprijed platiti knjigu, odbrojavala sam dane do službenog datuma izlaska. I tog dana, 14. rujna, knjiga je bila u mojim rukama. Mada su to večer u gradu apsolutno svi bili vani, ja sam s nestrpljenjem čekala da dođem s posla, zavalim se pod dekicu i uzmem novo svjetsko čudo literature u svoje ruke. Pa, da vidimo.

Hm...odakle početi sa komentarima? Najprije, knjiga je pisana u prvom licu što mi je u mnogočemu otežalo mogućnost da zamislim vlastitu Anastasiu Steele, pošto se pred mojim očima pojavljivalo lice pedesetogodišnje autorice koja kroz Anin lik proživljava svoju vlastitu seksualnu katarzu. Christiana nije bilo teško zamisliti jer unatoč (po meni) nedovoljno dorađenom opisu lika, imate maštu na volju da Christiana oblikujete prema vlastitim željama, pa čak to može biti i lik vašeg dragog. Prvi dio knjige, taj famozni zaplet, koji bi recimo čak i jedna Susan Elizabeth Phillips (a ona  piše trash literaturu za žene)  bolje odradila, zaista nalikuje, kako je moja prijateljica sarkastično primjetila "ljubavnom romanu u sredini Glorije". Dakle, imamo siromašnu i nadobudnu studenticu, koja je naravno, djevica i super zgodnog milijunaša koji skriva mračnu tajnu. Kad razmislim kako se po knjizi snima film, uvjerena sam da će sam zaplet trrajati svega pet minuta, a dovoljno je i da se stavi u uvodnu špicu. I onda kreće ono o čemu su svi pričali: seks, seks, seks, i još više seksa. Na početku nešto malo onog "normalnog", kako ga E L James naziva, "vanilla seksa", a što idemo dalje u priču ulaze bičevi, lisice, vezanja i sva tabu-čuda SM-seksa. I to je to. Knjiga postaje najmekši ženski pornić na svijetu, koliko god se autorica trudila nazvati ga ljubavnom pričom.

Da, pala sam pod utjecaj medija. A dok sam čitala, nisam mogla iz glave izbiti autoričinu sliku. 

Što je najgore, ideja uopće nije loša, i roman je zaista mogao postati ljubavna priča. Nažalost, barem u prvom dijelu, onaj dio romanse koji nam se možda još više sviđa od pukog seksa autorica jednostavno nije znala do kraja razraditi. Da, da, traži od svojih čitateljica da se sažale zapravo krhkom i emocionalno oštećenom Christianu. Ali zar je to sve što nam je ponudila? Nadam se da nije, i nadam se da nastavci donose puno bolju razradu.

Međutim, ipak ću reći da postoji sasvim dovoljan broj razloga zašto se trebate upustiti u avanturu čitanja ove trilogije. Navodno, knjiga je pomogla mnogim čitateljicama da poboljšaju svoj seksualni život i na neki način proglase autoricu osobnim seksualnim terapeutom. Ne mogu se ne zapitati, znači li poboljšanje seksualnog života to da su čitateljice diljem svijeta usvojile SM-seks ili nešto drugo? Mislite da nema drugog načina? Varate se. Ono što Christian i Anastasia rade jeste poremećeno, jeste drugačije, ali ima i dobrih strana. Koliko god "ugovor" o njihovom odnosu zvučao loše, on nosi dobre strane. Naime, sve je iskreno, otvoreno i jasno. Ne treba vam ugovor da konačno započnete pričati sa svojim partnerom o vašem seksualnom odnosu, ali ako nema drugog načina, povedite se za Christianovim primjerom i stavite svoje želje na papir. Zašto je većini čitateljica seksualni život loš? Zato što ne pričaju dovoljno o tome, zato što često stupaju u seksualne odnose sa partnerom kojeg ne poznaju dobro, a kamoli njegove seksualne afinitete. Jer, vođenje ljubavi i sam čin seksa postaje poseban onda kada oboje uživate u tome. Vidite, s vremenom je i Ana počela uživati u "Christianovom" načinu.

Još jedan razlog zašto nije loše pročitati ovo ipak loše, trivijalno i ni po čemu posebno štivo je vječita tema o emocionalno oštećenim muškarcima. Ne kažem da ćete u životu susresti baš toliko sličan primjer kao Christianov, da će biti progonjen obiteljskim vezama i ružnom, bolnom prošlosti, ali priznat ćete da dosta muškaraca sa sobom nosi neku ranu, neki križ ili oštećenje. Onaj koji kaže da su mu uvijek cvjetale ruže u životu, ili laže ili nije dobar materijal. Zašto? Probajte ga zamisliti kako se snalazi u neočekivanim životnim situacijama. Kod takvih muškaraca žena najbolje može ostvariti svoju ulogu i to je ono u čemu Anastasia polako uspijeva kroz čitav prvi dio. Naravno, iako se na kraju povuče, svi smo svjesni da je to samo prolazna faza. Jer, kao i u svim pravim ljubavnim pričama, kada je dvoma suđeno da budu skupa, oni će naći put ka tome. A da je Anastasiji i Christianu suđeno, to svi znamo jer ipak - postoje nastavci romana!

Srećom, postoje nastavci pa smo sigurni da će priča morati imati klasični "happy end"

Zadnje, ali ne i najmanje važno - pročitajte ovaj, kako ga nazivaju "pornić za mame" jer je za nas i pisan. Konačno, nakon godina kada se o takvoj literaturi nije smjelo pričati, a kamoli pisati, dobile smo legitimno pravo u obliku najprodavanije knjige na svijetu da čitamo pornografiju. Nije ona ništa drugačije nego što je nekada bila Nabokova "Lolita" koju smo skrivale u dnu ormara, ali ovaj put je legalna i necenzurirana. Vjerujte mi, ovakvih scena, odlomaka ima i u drugim romanima za žene. Možda su čak i bolje opisani, ali su svakako manje skandalozni i ne sadrže bičeve. I znate zašto još smijete ne samo ovo čitati, već uživati u tome? Zato što muškarci odavna smiju gledati porniće.

Čitaju je svi, potpuno je legalno, a opet - sve nas je sram!


P.S. Nemojte se sramiti "ukrasti" neki trik iz knjige, nemojte se čuditi ako divljački poželite svog  partnera. Vidite, ako vam se to dogodi, knjiga je onda zaista ispunila svoju svrhu.

______________________
Jeste li pročitale knjigu? Kakvi su vaši dojmovi? Slobodno komentirajte sa mnom!

S ljubavlju, A. 


Oznake: , , , , , ,